Kamomilla (matricaria chamomilla) on yksivuotinen mykerökukkaisheimoon kuuluva kasvi, jota kasvaa luonnossa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Se on kuitenkin kulkeutunut myöhemmin myös Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan.

Se kasvaa asutuilla alueilla ja siellä sitä näkee usein tienreunoilla, puutarhoissa, niityillä ja pelloilla. Kasvi kasvaa 15-60 cm korkeaksi ja sen tunnusmerkkejä ovat valkoisten, pyöreäreunaisten terälehtien ympäröimä keltainen kukinto. Se kukkii kesäisin ja siinä on vahva aromaattinen tuoksu.

Kamomillasaunio (matricaria chamomilla), joka tunnetaan myös Saksan kamomillana, on levinnein kamomilla-suvun kukka. Se on myös käytetyin erilaisissa yrttivalmisteissa. Nimi «kamomilla» tulee kreikan kielen sanasta «chamaimēlon», jonka suora suomennos tarkoittaa «maaomenaa». Nimitys tulee kukan omenamaisesta tuoksusta.

Pitkä historia luonnonlääkkeenä ja kosmetiikan raaka-aineena

Ihminen on käyttänyt kamomillaa jo tuhansia vuosia, alkaen Egyptin vanhan valtakunnan ajoilta, jolloin kasvia käytettiin kuumetta alentavana aineena, kosmetiikassa ja kuolleiden faaraoiden muumioinnissa. Myöskin antiikin Kreikassa ja Rooman valtakunnassa kasvi oli suosittu ainesosa sekä luonnonlääkinnässä että kosmetiikassa.

Kamomillaa alettiin hyödyntämään jo varhain myös täällä pohjoisessa. 1000 vuotta sitten eläneen skandinaavisen kansan on kerrottu käyttäneen kamomillauutetta esimerkiksi shampoona. Kamomillan lääketieteellinen käyttö lisääntyi keskiajalla, jolloin kasvia alettiin käyttää monien erilaisten vaivojen hoitoon. Monien käyttötarkoitustensa vuoksi monet pitävät kamomillaa ginsengin eurooppalaisena vastineena.

Vieläkin suosittu rohdosvalmisteissa

Tänä päivänäkin kamomilla on suosittu valinta kasviperäisessä lääkinnässä. Kamomillaa nautitaan tavallisesti joko kukista valmistettuna teenä tai ravintolisänä.

Kamomilla on yksi ravintolisä DreamWellin vaikuttavista ainesosista.